Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

Πότε να αλλάζεις εργασία αν θέλεις να αναβαθμίζεσαι

Η αναζήτηση νέας εργασίας είναι μία διαδικασία που μας αφορά όλους και που κάθε τρεις και λίγο έρχεται στο επίκεντρο. Πώς όμως θα ξέρουμε πότε και για ποιο λόγο να αναζητήσουμε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον; 

Πότε να αλλάζεις εργασία αν θέλεις να αναβαθμίζεσαι


Στον ιδιωτικό τομέα η αναζήτηση νέας δουλειάς μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις προσωπικές και επαγγελματικές συνθήκες, αλλά κατά μέσο όρο, υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθύνσεις:

  • Κάθε 2-5 χρόνια: Πολλοί άνθρωποι αλλάζουν δουλειά κάθε 2-5 χρόνια για να εξελίξουν την καριέρα τους και να αποκτήσουν νέες εμπειρίες.
  • Μετά από μεγάλες αλλαγές: Αν αντιμετωπίσεις αλλαγές στη ζωή σου, όπως μετακίνηση, γέννηση παιδιού ή αλλαγές στην οικονομική σου κατάσταση, ίσως είναι καιρός να αναζητήσεις κάτι νέο, το οποίο είναι καλύτερο από το να βρεις και δεύτερη εργασία.
  • Απογοήτευση: Αν αισθάνεσαι δυσαρεστημένος από τη δουλειά σου ή αν δεν έχεις ευκαιρίες εξέλιξης, αυτό μπορεί να είναι σημάδι να αναζητήσεις νέα θέση.
  • Αλλαγή κατεύθυνσης: Αν οι επαγγελματικοί σου στόχοι έχουν αλλάξει ή θέλεις να μεταβείς σε άλλο τομέα, είναι λογικό να αναζητήσεις νέα ευκαιρία.

Είναι καλό να αξιολογείς τακτικά την κατάσταση της καριέρας σου και να αναζητάς ευκαιρίες που ταιριάζουν με τους στόχους και τις επιθυμίες σου.

Στον δημόσιο τομέα η αναζήτηση νέας δουλειάς στο δημόσιο τομέα μπορεί να διαφέρει από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά υπάρχουν κάποιες γενικές κατευθύνσεις:

  • Μετά από 3-5 χρόνια: Είναι συνηθισμένο να παραμένουν οι υπάλληλοι στο δημόσιο για 3-5 χρόνια πριν εξετάσουν άλλες θέσεις ή προαγωγές.
  • Αλλαγές πολιτικής ή δομής: Αν υπάρξουν αλλαγές στη διοίκηση, πολιτική ή οργανωτική δομή που επηρεάζουν τη δουλειά σου, μπορεί να είναι κατάλληλη στιγμή για να εξετάσεις νέες ευκαιρίες.
  • Διαθέσιμες θέσεις: Εάν υπάρχει μια θέση που σε ενδιαφέρει και ταιριάζει με τα προσόντα σου, μπορεί να αξίζει να την αναζητήσεις ανεξαρτήτως του χρόνου που έχεις περάσει στη τρέχουσα θέση.
  • Επαγγελματική εξέλιξη: Αν δεν βλέπεις ευκαιρίες εξέλιξης ή επιμόρφωσης στη τρέχουσα θέση σου, αυτό μπορεί να είναι σημάδι για αναζήτηση νέας θέσης.
  • Προσωπικές συνθήκες: Αν οι προσωπικές σου συνθήκες αλλάξουν, όπως μετακίνηση ή οικογενειακές υποχρεώσεις, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσεις άλλη δουλειά.

Η αναζήτηση νέας θέσης στο δημόσιο απαιτεί υπομονή και προγραμματισμό, γι' αυτό είναι καλό να αξιολογείς τακτικά την κατάσταση και τις ευκαιρίες σου.

Από εκεί και ύστερα ανάλογα με το πόσο σου αρέσει να αναλαμβάνεις μεγαλύτερα ρίσκα θα βρίσκεις δουλειές πιο απαιτητικές, όμως με την ανάλογη καλύτερη αμοιβή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου