Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Ο Άγιος Βασίλης έρχεται

Όταν ήμουν μικρή άκουγα τις ιστορίες του Άη Βασίλη. Ήταν λέει ένας μοναχός με μαύρα ρούχα. Ο Μέγας Βασίλειος όπως είναι αλλιώς γνωστός. Αδύνατος και με μαύρα γένια στο παρουσιαστικό. Έγινε γνωστός από τη βασιλόπιτα που είχε βάλει μέσα τα κοσμήματα για να τα δώσει ξανά πίσω στον κόσμο του Βυζαντίου.  Η κόρη μου έχει μεγαλώσει με έναν άλλο Άγιο Βασίλη. Έναν παχουλό παππούλη με κόκκινα ρούχα και άσπρα μαλλιά. Ο άγιος αυτός επισκέπτεται τη νύχτα παραμονή Πρωτοχρονιάς (για εμάς στην Ελλάδα) όλα τα παιδάκια και τους μοιράζει δώρα. Τα παιδάκια του αφήνουν μπισκοτάκια και γάλα και ο Άη Βασίλης τα τρώει και πίνει το γάλα. Τα παιδιά γράφουν ένα γράμμα για το τι δώρο θέλουν από τον Άγιο κι εκείνος κάποιες φορές απαντάει και φυσικά αφήνει το δωράκι κάτω από το Χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Ο Άγιος Βασίλης έρχεται

Έτσι και φέτος τα μπισκοτάκια και το γάλα θα περιμένουν τον Άη Βασίλη. Αυτός με τη σειρά του θα διαβάσει το γράμμα, θα ετοιμάσει το δώρο και θα το φέρει μαζί με τις ευχές του. Η κόρη μου έχει απορία πώς πάει σε όλο τον πλανήτη τόσο γρήγορα ο Άη Βασίλης.  Εγώ της εξηγώ ότι ο άγιος Βασίλης είναι ένα πνεύμα και είναι παντού ταυτόχρονα, όπως πνεύμα είναι και ο Θεός.

Ακόμα, πάντως, περιμένει το δωράκι της και δεν ξέρω πόσο θα διαρκέσει αυτό το όμορφο παραμύθι. Ελπίζω να της μείνουν ευχάριστες παιδικές αναμνήσεις από αυτό το "θαύμα".

10 σχόλια:

  1. Ας κρατάμε την ατμόσφαιρα ονείρου όσο μπορούμε ζεστή ανάμεσά μας. Την έχουμε ανάγκη σε μια κοινωνία του φόβου και του μίσους.
    Καλησπέρα Νατάσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και φέτος η μικρή μου έγραψε με ευλάβια το γράμμα της προς τον Άγιο Βασίλη και ζήτησε το δωράκι της! Τι ωραία χρόνια...

      Διαγραφή
  2. Νατάσσα μου άσε το κοριτσάκι σου να ζήσει τη μαγεία αυτής της γιορτής. Είναι το καλύτερο που μπορείς να κάνεις για τη μικρή σου. Σε λίγο που θα μεγαλώσει και θα μάθει όλες τις αλήθειες της ζωής θα σε ευγνωμονεί που την άφησες να ονειρεύεται σήμερα.
    Σας εύχομαι ολόψυχα Καλά Χριστούγεννα με αγάπη πολλή γύρω σας και μέσα σας.
    Να είστε πάντα καλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Νατάσα μου, όταν θα έρθει η ώρα να μάθει την αλήθεια για τον Αι Βασίλη η μικρή σου, αυτό που έχει σημασία να καταλάβει είναι ότι ο Αι Βασίλης υπάρχει, στην ψυχή όσων προσφέρουν χωρίς να περιμένουν αντάλλαγμα. Τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν σε όλα τα σημεία του πλανήτη και παρόλο που δεν φορούν κόκκινα ρούχα, έχουν πολλή αγάπη στην καρδιά τους για το συνάνθρωπο. Αυτό, θα την παρηγορήσει και θα την κάνει να κρατήσει την όμορφη ανάμνηση του Αι Βασίλη με τρυφερότητα στο μυαλό της...
    Να τη χαίρεσαι και να απολαύσεις την ομορφιά της ηλικίας της!
    Φιλιά και καλά Χριστούγεννα!
    Μαρίνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι τόσο αθώα αυτή η ηλικία και πιστεύουν με όλο τους το είναι, μου κάνει ερωτήσεις η κόρη μου που δείχνουν πόσο πιστεύει σε αυτή την παράδοση

      Διαγραφή
  4. Καλές γιορτές σου εύχομαι Νατάσσα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΧΡΟΝΙΑ ΣΟΥ ΠΟΛΛΑ ΝΑΤΑΣΣΑ ΜΟΥ!
    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΜΕ ΥΓΕΊΑ
    ΚΑΙ ΜΑΓΕΙΑ ΟΝΕΙΡΟΥ για τα παιδιά!
    Με αγάπη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου