Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Η κόρη μου και εγώ

Είναι μία ιστορία σαν όλες τις άλλες. Ένας γάμος που έληξε, και ένα παιδί που προέκυψε και ομόρφυνε τη ζωή της μητέρας του. Δεν υπήρχε κανένα δακρύβρεχτο σενάριο. Δεν υπήρχαν καυγάδες παρά μόνο η απομάκρυνση. Μία σχέση που απλά έληξε και θα ήταν άσχημο να συνεχίσει να ενώνει δύο ανθρώπους. Είχε αρχίσει να γίνεται δύσκολη η συμβίωση και ακριβώς σε αυτό το σημείο ήρθε ο λυτρωτικός χωρισμός.
Η κόρη μου και εγώ

Μετά το χωρισμό η μητέρα έμεινε με το παιδί. Έμεινα παρέα με την κόρη μου. Η σχέση μου είχε πλέον αναβαθμιστεί. Είχα ένα παιδί να φροντίσω, που ήταν προτιμότερο από έναν αχάριστο ενήλικα. Το παιδί θέλει φροντίδα γιατί είναι νεαρό και γνωρίζει τα πράγματα από το μηδέν, ενώ ο ενήλικας που αρνείται να ενηλικιωθεί είναι άλλη μία ιστορία, μία ιστορία χωρισμού. Κι αυτό το λέω σε όλες τις γυναίκες που παντρεύονται και λένε ότι οι άντρες τους είναι αιώνια παιδιά. Δεν παντρευόμαστε για να νταντεύουμε ενήλικες αλλά για να προσφέρουμε και να μας προσφέρουν. Να φροντίζουμε και να μας φροντίζουν. Είμαστε κι εμείς παιδιά που θέλουν φροντίδα. Κι εμάς μας μεγάλωσαν σαν παιδιά και μας φρόντισαν και δικαιούμαστε να μας φροντίζουν. Κι όταν δε βρίσκουμε τη φροντίδα που χρειαζόμαστε καλύτερα είναι κατά την άποψή μου να πηγαίνουμε σε άλλα καινούργια πράγματα.

Έμεινα με την κόρη μου έναν άνθρωπο που γνώριζε αυτό τον κόσμο από την αρχή και αισθάνθηκα από τις πρώτες κιόλας μέρες το βαρύ φορτίο της ευθύνης απέναντί της. Είναι πολύ μεγάλη ευθύνη να μεγαλώνεις ένα παιδί. Να βοηθάς στο να δημιουργηθεί ο χαρακτήρας που στη συνέχεια θα καθορίσει τη ζωή του. Ένα παιδί θα αναδείξει όλες τις αδυναμίες σου. Και χρειάζεται να διορθώσεις το χαρακτήρα σου εκ βαθέων για να περάσεις τις σωστές αξίες στον απόγονό σου. Διδάσκω με το που κινούμαι, με το μιλάω, με το που κάνω το κάθε τι. Κι αυτό ρουφάει τα πάντα σα σφουγγάρι και μία μέρα θα με κρίνει με τη συμπεριφορά του. Θα μου πει από εσένα το πήρα αυτό μάνα. Και ελπίζω μέσα μου να μου πει ότι πήρε κάτι καλό. Ότι του έδειξα το δρόμο της αλήθειας.

Ζούμε με την κόρη μου σαν ένα σύνολο. Μεγαλώνει και ανθίζει. Κάθε μέρα ένα καινούργιο πράγμα ανακαλύπτεται. Είναι μία σχέση που ανανεώνεται στο χρόνο. Δε λιμνάζει. Γνωρίζω ότι κάποια στιγμή θα σταματήσει να αναπτύσσεται βιολογικά το παιδί μου και θα ενηλικιωθεί. Όμως δε μπορώ να σταματήσω την έκστασή μου όταν τη βλέπω να ανακαλύπτει καινούργια θέματα.

Με ενθουσιάζει. Τη θαυμάζω στη στάση της απέναντι στα γεγονότα και πώς τα αντιμετωπίζει. Με ηρεμία, με περιέργεια, τα βλέπει όλα και αντιδρά όμορφα γαλήνια. Καμία σχέση με το δικό μου μεγάλωμα. Αντιδρούσα σε όλα με νεύρα και με πείσμα. Μου πήρε χρόνια να ηρεμήσω ψυχικά και να σταματήσω να αντιδρώ με βία σε ότι καινούργιο. Και θέλω η κόρη μου να μη γνωρίσει τα άσχημα που γνώρισα εγώ. Τους καβγάδες μέσα στην οικογένεια. Να δει τον κόσμο που επιθυμούσα να δω κι εγώ όταν ήμουν παιδί. Έναν κόσμο ήρεμο, όμορφο και ιδανικό. Σίγουρα γύρω μας υπάρχει δυστυχία. Δεν είναι όλα καλά, αλλά όταν γνωρίζεις το καλό είναι πιο εύκολο να κάνεις τη ζωή σου πιο καλή.

Όπως και να χει χαίρομαι που έχω αυτόν τον άνθρωπο κοντά μου. Είμαι περήφανη για τα διδάγματα που μου δίνει και συγκινούμαι όταν μου ζητάει να της δείξω το δρόμο. Είναι η ανώτερη μορφή αγάπης που έχω ζήσει μέχρι σήμερα. Εσείς τι λέτε; 

14 σχόλια:

  1. Δεν υπάρχει πιο αγνή αγάπη από αυτή ανάμεσα στη μάνα και το παιδί της. Να χαίρεσαι την κορούλα σου, Νατάσα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι πολύ συγκινητικό να εκφράζεται με τόση τρυφερότητα η μάνα για το παιδί της. Τις σκέψεις σου Νατάσσα μου τις συμμερίζομαι κι εγώ απόλυτα. Σωστή φαίνεται η απόφασή σου να χωρίσεις αφού δε γινόταν αλλιώς. Το παιδί πράγματι δίνει στους γονείς του την ευκαιρία να ζήσουν απ' την αρχή τον κόσμο μέσα απ' τα παιδικά δικά του μάτια.
    Εύχομαι να είστε υγιείς και χαρούμενες πάντα.
    Να το χαίρεσαι το όμορφο κοριτσάκι σου Νατάσσα μου.
    Πολλά φιλιά και στις δυο σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρέπει να προχωράμε παρακάτω με αυτούς που μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο όμορφα. Το παιδί μου με έκανε να ενηλικιωθώ, να σοβαρευτώ που λένε

      Διαγραφή
  3. Καλημέρα Νατάσσα μου. Υπέροχες σκέψεις διάβασα μιας μάνας για το παιδί της. Και τι όμορφα που τη μεγαλώνεις. Και μονο που θεωρείς ότι και το παιδί μας διδάσκει εμάς τους γονείς είναι το Α και το Ω της σωστής σχέσης παιδιού-γονιού. Ο χωρισμός όταν είναι αναγκαίος είναι δύναμη για μια νέα αρχή. Να είσαι καλά και εσύ και η κόρη σου. Να τη δεις ναμεγαλώνει και να την καμαρώνεις
    Να είστε καλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ Άννα μου και ναι όντως πιστεύω ότι τα παιδιά διδάσκονται και μας διδάσκουν και χαίρομαι που το πιστεύεις κι εσύ

      Διαγραφή
  4. Χρειάζεται δύναμη κι ευτυχώς αυτή τη δύναμη την αντλούμε από τα παιδιά μας, από όλα αυτά που περιεγραψες, Νατάσα μου. Να εισαι πάντα καλά και να χαίρεσαι τη κορούλα σου. Εισαι μια πολύ καλή μανούλα κι αυτό φαίνεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που βλέπω ότι συμμετέχετε. Ήθελα απλά να γράψω ένα άρθρο για να υμνήσω αυτή τη σχέση μάνας και παιδιού

      Διαγραφή
  5. Κατάθεση ψυχής η ανάρτησή σου Νατάσα μου.Να την χαίρεσαι την κορούλα σου και να την καμαρώνεις.Να είναι καλότυχη και με αξίες στην ζωή της !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ. Πράγματι καλή τύχη να έχουν τα παιδάκια μας που τα μεγαλώνουμε με αγάπη και μας δίνουν δύναμη να συνεχίσουμε

      Διαγραφή
  6. Μια από τις πιο αληθινές και όμορφες αναρτήσεις που διάβασα ποτε. Ηρωίδες τις καθημερινής ζωής οι μάνες που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά και το χαίρονται μαλιστα! Συγχαρητήρια κορίτσι μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Είναι πολύ όμορφο συναίσθημα να βαδίζεις μαζί με το παιδάκι σου. Να μεγαλώνεις μαζί του, να μαθαίνεις μέσα από αυτό. Γιατί εγώ το λέω πάντα έτσι... δεν μαθαίνουμε μόνο εμείς τα παιδιά μας αλλά τα μεγαλύτερα μαθήματα μας τα δίνουν αυτά όπως αυτό του να δίνουμε και να μη ζητάμε τίποτα σε αντάλλαγμα. Νάστε καλά και ευτυχισμένες και οι δύο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι τα παιδιά μας διδάσκουν να είμαστε γονείς όπως κι εμείς τα διδάσκουμε να γίνουν ενήλικες

      Διαγραφή

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου