Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

Διαλειμματική δίαιτα πώς γίνεται και ποια τα πλεονεκτήματά της

 Η διαλείπουσα νηστεία είναι μια διατροφική προσέγγιση που εστιάζει στο πότε τρώμε, αντί για το τι τρώμε. Συνήθως περιλαμβάνει περιορισμούς στο χρονικό διάστημα που επιτρέπεται η πρόσληψη τροφής. Οι πιο συνηθισμένες μέθοδοι που έχουν προτιμηθεί είναι η Μέθοδος 16/8. Που είναι νηστεία για 16 ώρες την ημέρα και φαγητό μέσα σε 8 ώρες. Η μέθοδος 5:2. Όπου έχουμε κατανάλωση κανονικών γευμάτων για 5 ημέρες και περιορισμός των θερμίδων σε περίπου 500-600 για 2 ημέρες και η εναλλακτική μέθοδος νηστείας, που είναι 24ωρη νηστεία μία ή δύο φορές την εβδομάδα.

Διαλειμματική δίαιτα πώς γίνεται και ποια τα πλεονεκτήματά της

Η διαλειμματική νηστεία έχει τα θετικά και τα αρνητικά της στοιχεία. Στα θετικά θα δούμε τα παρακάτω:

Απώλεια βάρους: Βοηθά στην καύση λίπους και στη μείωση της πρόσληψης θερμίδων.

Βελτίωση του μεταβολισμού: Μπορεί να ενισχύσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Υγειονομικά οφέλη: Συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για πολλές ασθένειες, όπως καρδιοπάθειες και διαβήτη τύπου 2.

Ψυχική σαφήνεια: Έχω παρατηρήσει βελτίωση στη συγκέντρωση και τη διάθεση.

Αυτά όσον αφορά τα θετικά σημεία, αλλά έχει και κάποια, λιγότερα, αρνητικά. Στα αρνητικά που έχω παρατηρήσει είναι τα παρακάτω:

Πείνα και ευερεθιστότητα: Οι αρχάριοι μπορεί να αισθάνονται πείνα ή να είναι ευέξαπτοι κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Διατροφικές ελλείψεις: Αν δεν προσέξει κανείς την ποιότητα των τροφών που καταναλώνει, μπορεί να μην λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Επιπτώσεις στην άσκηση: Ορισμένοι μπορεί να νιώσουν μειωμένη ενέργεια κατά την άσκηση, ιδιαίτερα αν γυμνάζονται κατά τη διάρκεια της νηστείας.

Είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε έναν ειδικό (διαιτολόγο ή γιατρό) πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή νηστείας, ειδικά αν έχετε υποκείμενα προβλήματα υγείας. Εγώ πάντως που το δοκίμασα είδα θεαματικά αποτελέσματα σε χρονικό διάστημα 4 μηνών. Είμαι πολύ ευχαριστημένη και το συνεχίζω για να χάσω τα κιλά που θέλω και να φτάσω στο στόχο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου