Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019

Ανακύκλωση μία αναγκαία κατάσταση

Πρόσφατα διάβασα ένα άρθρο που λέει ότι όλοι οι Δήμοι της Ελλάδας χρειάζεται να ανακυκλώνουν ένα σημαντικό μέρος μέρος των απορριμμάτων τους. Είναι οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όποιος δεν την ακολουθεί θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο. Είναι γνωστό πλέον σε όλους μας ότι η ανακύκλωση πρέπει να γίνεται και μάλιστα σχεδόν τα μισά μας σκουπίδια πρέπει να πετιούνται στην ανακύκλωση.
Ανακύκλωση μία αναγκαία κατάσταση

Ζούμε στην εποχή όπου όλα τα αγαθά μας πωλούνται συσκευασμένα στα σουπερ μάρκετ και τα μανάβικα. Βγαίνουμε για καφέ και μας σερβίρουν σε πλαστικό ποτήρι μαζί με ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερό. Ότι και να αγοράσουμε είναι τοποθετημένο στην πλαστική θήκη του. Τα σκουπίδια που δημιουργούνται από αυτό και που τελικά πετάμε είναι άπειρα. Στην οικογένειά μου πετάμε μία σακούλα σχεδόν κάθε ημέρα. Αν μία τετραμελής οικογένεια πετάει μία μεγάλη σακούλα σκουπιδιών κάθε ημέρα, σε λίγα χρόνια δε θα έχουμε χώρο ταφής για να τα βάλουμε.

Με την ανακύκλωση που κάνω κατάφερα να πετάω μία μεγάλη σακούλα σκουπιδιών κάθε δεύτερη ημέρα. Πολλές συσκευασίες τις καθαρίζω και τις πετάω στην σακούλα ανακύκλωσης. Το τι περιέχει αυτή η σακούλα το γράφω εδώ, Ανακύκλωση τι ανακυκλώνουμε και τι όχι. Είναι ένα παλιότερο άρθρο μου που έγραψα λεπτομερώς τι ανακυκλώνουμε και τι όχι.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε κοινή συνείδηση ότι η Ανακύκλωση είναι μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Να πλένουμε και να τοποθετούμε όσο το δυνατόν περισσότερα απορρίμματα στην σακούλα για ανακύκλωση. Επίσης, τα παιχνίδια που έχετε και είναι καλά να τα δωρίζετε σε παιδικούς σταθμούς ή παιδιά λιγότερο τυχερά. Τα ρούχα το ίδιο έχει ειδικούς κάδους για αυτά και καλό είναι να τα βάζουμε εκεί για να τα βρουν κάποιοι άλλοι άνθρωποι ή να ανακυκλωθούν σε κάτι καινούργιο.

Δεν έχω τελειώσει με την ανακύκλωση. Θα συνεχίσω να γράφω για αυτήν μέχρι και ο τελευταίος αναγνώστης μου να νιώσει αυτή την ανάγκη για να κρατήσει τον πλανήτη μας καθαρό. Όπως δε θέλουμε τα σκουπίδια μέσα στο σπίτι μας έτσι δεν τα θέλουμε και πουθενά πάνω στη γη. Καθώς, η Γη είναι το μεγάλο μας σπίτι. Ένα φιλόξενο και πλουσιοπάροχο σπίτι που μας αγαπά και γι αυτό πρέπει να το αγαπήσουμε κι εμείς.

Εσύ ανακυκλώνεις;

6 σχόλια:

  1. Ρίχνοντας μια ματιά αγαπητή φίλη σε κάθε "μπλέ κάδο" ανακύκλωσης αντιλαμβάνομαι με θλίψη μια σειρά πράγματα. Πρώτον, πόσο απαράδεκτοι είμαστε στο θέμα αυτό και δεύτερον πόση κοροϊδία υπάρχει από πλευράς δήμων. Σε επανειλημμένες οχλήσεις μας να προσθέσουν κάδους συναντάμε την απάντηση "δεν έχουμε κάδους". Τα σχόλια δικά σου.

    Δεν συζητώ το μέγεθος της ζωτικής σημασίας που έχει για όλους μας η ανακύκλωση. Από την άλλη γνωρίζεις τα τεράστια ιδιωτικά συμφέρονται αυτών που την χειρίζονται π.χ. στην Αττική έτσι;

    Μεγάλη "μπίζνα" Νατάσα. Και μιας και μιλήσαμε για ανακύκλωση θα σου πω την προσωπική μου εμπειρία τώρα που κατεδάφισα το παλιό πατρικό μου. Πληρώσαμε την εταιρεία ανακύκλωσης αδρά! Πολλά € το κυβικό μέτρο ανάλογα τα μπάζα. Κατά την μαρτυρία των οδηγών ξέρεις που κατέληξαν; Σε μια τεράστια τρύπα στο παλιό νταμάρι σε κάποιο βουνό της Αττικής, το οποίο νταμάρι πήρε και εκμεταλλεύεται η εταιρεία ανακύκλωσης για να το ....κλείσει.

    Παρ όλα τα παραπάνω, ένας έπαινος αξίζει στην προσπάθεια και στην υπενθύμισή σου πάνω στο θέμα. Την καλησπέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πετάμε ένα σωρό συσκευασίες που κατά βάση είναι καθαρές. Καθαρά σκουπίδια που αν είχαμε όλοι ένα σακουλάκι και τα βάζαμε μέσα σχεδόν τα μισά σκουπίδια μας θα πήγαιναν ανακύκλωση. Τώρα το αν τα κλέβουν από τους κάδους οι "έμποροι" της ανακύκλωσης τι να πω. Δε μπορούμε να κάνουμε και πολλά ακόμα, αλλά καλά κάνεις και το καταγγέλεις αυτό το περιστατικό που συνέβησε σε σένα

      Διαγραφή
  2. Το θέμα της ανακύκλωσης πονάει πολύ Νατάσσα.
    Κανείς δεν ξέρει να ανακυκλώνει σωστά, αλλά και οι Δήμοι δεν κάνουν τη δουλειά τους σωστά.
    Μέσα από την τηλεόραση θα μπορούσαν να περνάνε συνέχεια μηνύματα για το τί πρέπει να κάνουμε.
    Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και εγώ βλέπω τον όγκο των σκουπιδιών κάθε μέρα όταν πηγαίνω στη δουλειά και γι αυτό εμπνεύστηκα να γράψω για το θέμα γιατί πρέπει κάτι να κάνουμε και πρέπει να ενημερωνόμαστε συνέχεια

      Διαγραφή
  3. Είμαι υπέρ της ανακύκλωσης, Νατάσα μου, και φυσικά φροντίζω να ξεχωρίζω τα οργανικά από τα ανακυκλώσιμα. Αυτό που μου έχει δείξει η μέχρι τώρα εμπειρία μου είναι ότι τα ανακυκλώσιμα είναι περίπου το 80-90%, ενώ τα οργανικά απορρίμματα δεν ξεπερνούν το 10-20%. Πολλά φιλιά και ελπίζω σύντομα να αποκτήσουν όλοι οικολογική συνείδηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι τα σκουπίδια που μπορούν να ανακυκλωθούν είναι πολλά αρκεί θέληση να υπάρχει να τα καθαρίζουμε πριν τα πετάξουμε

      Διαγραφή

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου