Τετάρτη 29 Μαΐου 2019

Ανακύκλωση τι ανακυκλώνουμε και τι όχι

Εδώ και αρκετό καιρό έχω αρχίσει να κάνω ανακύκλωση από τα σκουπίδια μου. Χωρίς να το ξέρω έβαζα για ανακύκλωση πράγματα που δεν είναι ανακυκλώσιμα ή δεν ήταν στην κατάσταση για ανακύκλωση. Για αυτό το λόγο ενημερώθηκα τι μπορώ να τοποθετώ στην ανακύκλωση και πώς χρειάζεται να είναι αυτό. Για παράδειγμα τις συσκευασίες πρέπει να τις πλένουμε πριν της βάλουμε για ανακύκλωση, ή το χαρτί πρέπει να είναι μεγέθους Α4 και μεγαλύτερο για να ανακυκλωθεί. Συμβουλές απλές που αν δεν τις ξέρεις αφήνεις να καταστρέφονται τα ανακυκλώσιμα υλικά σου. Επίσης, δεν πετάμε στους κάδους ανακύκλωσης σακούλες κλειστές με σκουπίδια, πρώτα αδειάζουμε το περιεχόμενο από τις σακούλες και μετά πετάμε κι αυτές, αν δεν είναι βιοδιασπώμενες. Αν είναι βιοδιασπώμενες οι σακούλες τότε τις πετάμε στα κανονικά σκουπίδια όπου θα καταστραφούν μετά από ένα διάστημα μόνες τους.
Ανακύκλωση τι ανακυκλώνουμε και τι όχι

Τι ανακυκλώνω

Ανακυκλώνω τις συσκευασίες από πλαστικό 
Καθαρές από υπολείμματα τροφών, αυτές μπορεί να είναι  (μπουκάλια και δοχεία από νερό, αναψυκτικά, γιαούρτι, βούτυρο, απορρυπαντικά, μπουκάλια λάδι, είδη καθαρισμού, ρολό περιτυλίγματος, οδοντόκρεμες, πλαστικές σακούλες κτλ

Ανακυκλώνω τις συσκευασίες από αλουμίνιο και λευκοσίδηρο
Ντενεκέδες από λάδι, κονσέρβες, κουτάκια από αναψυκτικά και γάλα κτλ

Ανακυκλώνω τις συσκευασίες από γυαλί
Αυτές μπορεί να είναι μπουκάλια από ποτά, βαζάκια, μαρμελάδες, κρέμες κτλ

Ανακυκλώνω το χαρτί
Αυτό είναι κουτιά που τα διπλώνω πιο πριν για να μην καταλαμβάνουν όγκο, Α4 και πάνω φύλλα χαρτιού, χάρτινες συσκευασίες καθαρές από υπολείμματα τροφών.

Δεν ανακυκλώνω

Δεν ανακυκλώνω κάποια υλικά που κι εγώ ακόμα μην ξέροντας έβαζα στην ανακύκλωση. Αυτά είναι τα πήλινα αγγεία και υλικά, τα DVD, CD, τα ξύλινα αντικείμενα. Τα καλαμάκια και τα πλαστικά μαχαιροπήρουνα αν και πλαστικά δεν ανακυκλώνονται. Άλλα υλικά που δεν ανακυκλώνονται είναι οι κούκλες και τα παιχνίδια καθώς και οι μπαταρίες τους. Δεν ανακυκλώνονται οι λάμπες τα μελάνια και οι μαρκαδόροι και τα στυλό εκτός αν βγάλουμε το μελάνι. Τα ρούχα και τα παπούτσια, τα υφάσματα γενικότερα. Έχει άλλο κάδο για τα ρούχα σε κάποιες γειτονιές. Τα φελιζόλ επειδή είναι εύφλεκτα δεν ανακυκλώνονται. Τα δερμάτινα υλικά δεν ανακυκλώνονται  και οι μπάλες. Τα ηλεκτρικά είδη πάνε σε άλλους κάδους ανακύκλωσης που έχουν συνήθως τα καταστήματα ηλεκτρικών. Οι οδοντόβουρτσες και τα ξυραφάκια επίσης δεν ανακυκλώνονται.

10 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Προσπαθώ όσο το δυνατόν να μην πετάω σκουπίδια, δύσκολο μεν αλλά πρέπει να μπούμε όλοι σε αυτή τη διαδικασία

      Διαγραφή
  2. Απαντήσεις
    1. Την έβαλα αυτή την ανάρτηση για να φιλοτιμηθούμε όλοι και να αρχίσουμε την ανακύκλωση ή να την κάνουμε σωστά για όσους ήδη κάνουν

      Διαγραφή
  3. Πολύ χρήσιμη ανάρτηση! Ανακυκλώνω τα τελευταία 5 χρόνια και παρόλα αυτά για κάποια υλικά δεν είχα πάρει σίγουρη απάντηση (πχ. αυτό για τα καλαμάκια). Ευχαριστώ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κι εγώ συγκέντρωσα όλες αυτές τις πληροφορίες και στο τέλος έκανα αυτό το άρθρο για να υπάρχει

      Διαγραφή
  4. Πολύ χρήσιμο, καθότι δεν υπάρχει επαρκής ενημέρωση για το τι ανακυκλώνουμε και τι όχι. Ευχαριστούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ κάνω ανακύκλωση καιρό αλλά τελευταία έμαθα ότι δεν ανακυκλώνονται τα πάντα, γι αυτό τα παρέθεσα εδώ

      Διαγραφή
  5. Πολύ χρήσιμο. Αναθεώρησα τη λίστα μου για το τι πρέπει να κάνω. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σε βοήθησα σε αυτό το τόσο σοβαρό έργο που είναι η ανακύκλωση των οικιακών σκουπιδιών

      Διαγραφή

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου