Δευτέρα 6 Μαΐου 2019

Πώς να δημιουργήσετε ένα e-shop από το μηδέν

Λόγω της ιδιότητάς μου, που ασχολούμαι ως Πληροφορικός, κατά καιρούς με ρωτούν πώς μπορεί κάποιος να κάνει ένα ηλεκτρονικό κατάστημα και να βγάζει χρήματα από αυτό. Άνθρωποι που ασχολούνται με κάποιου είδους λαϊκή τέχνη, με το κόσμημα ή ακόμα και με το εμπόριο συχνά ρωτούν αν μπορούν μόνοι τους να πουλάνε τα προϊόντα τους. Λοιπόν, η απάντηση είναι σύνθετη. Σαν πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει κάποιος είναι να δημιουργήσει μία φυσική επιχείρηση, ατομική επιχείρηση δηλαδή.
Πώς να δημιουργήσετε ένα e-shop από το μηδέν

Αυτό είναι και το πιο δαπανηρό βήμα. Πρέπει δηλαδή να εγγραφείς στον ΟΑΕΕ και να πληρώνεις τη μηνιαία ασφάλιση προτού ακόμα ξεκινήσεις να εισπράτεις. Μετά να γραφτείς στο Επαγγελματικό ή Εμπορικό Επιμελητήριο και να πληρώσεις την ετήσια συνδρομή. Τέλος να κάνεις έναρξη δραστηριότητας στην εφορία.

Επιμελητήριο προεγγραφή
Χρειάζεται να επισκεφτείς το επιμελητήριο που ανήκεις ανάλογα με το τι θα εμπορεύεσαι και την περιοχή στην οποία μένεις. Να κάνεις μια προεγγραφή που γίνεται με:

  • μία αίτηση που θα βρεις εκεί
  • αντίγραφο της ταυτότητάς σου

Η προεγγραφή σε ορισμένα επιμελητήρια γίνεται και διαδικτυακά από τις ιστοσελίδες τους.

ΟΑΕΕ εγγραφή
Στη συνέχεια χρειάζεται να επισκεφτείς τον ΟΑΕΕ ή την ιστοσελίδα του και να κάνεις εγγραφή. Αυτό γίνεται προσκομίζοντας τα δικαιολογητικά που θα βρεις εδώ www.oaee.gr/asfalish.asp?catasf_id=189 . Επίσης, θα πληρώσεις ένα ποσό ανάλογα την κατηγορία που θα είσαι.

Βεβαίωση Έναρξης Επιτηδεύματος στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.
Εδώ δεν το γλιτώνεις πρέπει να πας στη Δ.Ο.Υ. που ανήκεις και να προσκομίσεις τα παρακάτω:

  • φωτοτυπία ταυτότητας
  • βεβαίωση προεγγραφής στο Επιμελητήριο
  • βεβαίωση εγγραφής στον ΟΑΕΕ
  • μισθωτήριο συμβόλαιο της αποθήκης ή καταστήματος που έχετε. Αν είναι αγορασμένο τότε θέλει το συμβόλαιο αγοράς.

Αφού τελειώσεις με τη Δ.Ο.Υ. χρειάζεται να πάρεις τη Βεβαίωση Έναρξης Επιτηδεύματος και να την πας στο Επιμελητήριο, μαζί με την ετήσια συνδρομή που ποικίλει ανάλογα το Επιμελητήριο, για να ολοκληρώσεις την εγγραφή σου.

Δημιουργία του ηλεκτρονικού καταστήματος
Αφού έκανες την Έναρξη της επιχείρησής σου φορολογικά χρειάζεται να πάμε στο ψηφιακό μέρος. Να δημιουργήσεις το e-shop. Σε πρώτη φάση πρέπει να βρεις ένα domain name που να περιγράφει με τον πιο λιτό και ακριβή τρόπο το σκοπό της ιστοσελίδα σου. Αν πουλάς κοσμήματα πχ θα ήταν τέλειο το kosmima.gr. Αυτό θα σου κοστίσει γύρω στα 10-15 ευρώ και είναι η πληρωμή για ένα έτος.

Στη συνέχεια θα πρέπει να βρεις ένα χώρο φιλοξενίας της ιστοσελίδας σου. Αυτό ή θα είναι ένας δικός σου χώρος σε σέρβερ ή μία φιλοξενία ιστοσελίδας σε μία από τις εταιρείες  παρόχους. Αυτό θα σου στοιχίσει από λίγα ευρώ έως καμιά κατοστή. Η απλή φιλοξενία ξεκινάει από τα 10 ευρώ / μήνα και ανεβαίνει ανάλογα τι θα ζητήσεις να σου παρέχει.

Αφού τελειώσεις με τα παραπάνω χρειάζεσαι κάποιον να σου κατασκευάσει την ιστοσελίδα e-shop. Αυτό μπορεί να κοστίσει από 500 ευρώ μέχρι μερικές χιλιάδες. Αν επιλέξεις ο κώδικας να είναι τύπου joomla, wordpress κτλ θα είναι σαφώς φθηνότερη από μία κατά παραγγελία ιστοσελίδα.

Αν θέλεις να γίνονται συναλλαγές με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα χρειάζεται να πας στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι και να ενεργοποιήσεις τις διαδικτυακές σου συναλλαγές. Αυτοί θα δώσουν και τον κώδικα που χρειάζεται ο κατασκευαστής της ιστοσελίδας σου για να τον βάλει και να κάνουν ηλεκτρονικές αγορές οι πελάτες σου.

Η ιστοσελίδα είναι έτοιμη. Από τη στιγμή που θα έχεις κατασκευάσει την ιστοσελίδα θα έχεις φτάσει στο 50% της δουλειάς που χρειάζεται για να γίνει ένα e-shop. Το άλλο 50% που χρειάζεται  είναι να γεμίσει η ιστοσελίδα με τα προϊόντα που θα φωτογραφηθούν ένα ένα. Άρα σου χρειάζεται μία καλή κάμερα με καλή εστίαση.

Το e-shop δεν αποδίδει αμέσως όπως νομίζουν πολλοί. Χρειάζονται μήνες διαφήμισης και προώθησης που θα αναβαθμίσουν τη θέση της ιστοσελίδας σου στις λίστες των μηχανών αναζήτησης. Μετά από 6 μήνες τουλάχιστον πρέπει να ευελπιστείς για την αποτελεσματικότητα που έχει ή όχι το ηλεκτρονικό κατάστημά σου στο κοινό και τους εν δυνάμει αγοραστές των προϊόντων σου.

Ελπίζω να βοήθησα τους μέλλοντες διαδικτυακούς επιχειρηματίες. Σε βοήθησα;

2 σχόλια:

  1. Κοστίζει πολύ περισσότερο από όσο νομίζουν αρκετοί η δημιουργία ενός eshop. Για να έχεις έτοιμη ιστοσελίδα με ξεχωριστό σχεδιασμό και όλες τις παραμέτρους σαν τις σελίδες των γνωστών eshop θες τουλάχιστον 2 χιλιάρικα και λίγα λέω, βάλε κόστος συντήρησης της σελίδας και την συνεχή επικοινωνία με τους σχεδιαστές για να ενημερώνουν την σελίδα. Μετά έχουμε τα κλασσικά που αναφέρθηκαν ήδη. Τέλος υπάρχει το θέμα με το προωθητικό/διαφημιστικό κομμάτι καθώς και η εύρεση της αποθήκης για τα προϊόντα που θα στέλνεις, συνεννόηση με μεταφορικές με courier και όλα τα σχετικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το ανάρτησα αυτό το άρθρο επειδή φτιάχνω ιστοσελίδες και κατά καιρούς με πλησιάζουν φίλοι και μου λένε ότι θέλουν να έχουν ένα e-shop, μόλις τους εξηγώ εξαφανίζονται

      Διαγραφή

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου