Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Αξιοποίηση των social media

Πρόσφατα έλαβα μέρος σε ένα σεμινάριο για τη Διαχείρηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν μια πολύ καλή εμπειρία και οι ιδέες ήταν πολλές. Μιλήσαμε για όλα τα γνωστά και όχι τόσο γνωστά μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το linked in, το facebook, το twitter, το instagram, το pinterest, το flickr και φυσικά τα blogs. Ως blogger μοιράστηκα τις εμπειρίες μου από το blogger.com, αλλά εξέφρασα την άποψή μου και για το wordpress. Από έρευνες που έχουν γίνει, το facebook βγήκε το πιο δημοφιλές πρόγραμμα στους χρήστες του διαδικτύου και το instagram συνεχώς ανεβαίνει στο κοινό των νέων. Το twitter είναι κι αυτό δημοφιλές, αλλά όχι τόσο διαδεδομένο στην Ελλάδα.
Αξιοποίηση των social media

Έμαθα ότι τα social media διέπονται από κανόνες καλής συμπεριφοράς από το Netiquette. Είναι μία πολύ καλή προσπάθεια από  την Ένωση Ελλήνων Χρηστών Ίντερνετ. Περιέχει μερικούς εύκολους και συνοπτικούς κανόνες για να αποφεύγουμε την τριβή και όχληση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αν θέλουμε να πάμε σε πιο βαθιά νερά και να δούμε τι επιτρέπεται να δημοσιεύουμε και τι όχι σύμφωνα με τους κανονισμούς στην Ευρωπαϊκή ένωση, μπορούμε να ανατρέξουμε στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Πάντως όσο κι αν προσπαθούμε να μην διαχέουμε πληροφορίες που θα μας έκαναν ευάλωτους σε κάποιους τρίτους, τα social media συλλέγουν πληροφορίες για εμάς. Μετά μας εμφανίζουν διαφημίσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά μας και το προφίλ που έχουν σχηματίσει για εμάς. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται echo chamber.

Όσον αφορά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχει μία στρατηγική η οποία εφαρμόζεται. Αυτή είναι:

  • Εντόπισε
  • Εστίασε
  • Προσέγγισε
  • Προώθησε 
  • Ανέπτυξε

Για παράδειγμα έχεις ένα τμήμα στην επιχείρησή σου που είναι μοναδικό και θέλεις να το κάνεις γνωστό σε περισσότερο κόσμο. Άρα εντοπίσαμε τι θέλουμε να κάνουμε. Εστιάζω στα χαρακτηριστικά του. Προσεγγίζω τον κόσμο με την επιλογή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προωθώ τα μηνύματά μου. Αναπτύσω μετέπειτα, ώστε να προσεγγίσω καλύτερα το κοινό που επιθυμώ.

Ακολούθησε ένα brainstorming από ιδέες και πώς θα τις χειριστούμε ανάλογα με την περίπτωση, όπως και ποια μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα επιλέξουμε.

Επίσης, συζητήσαμε για τη διαχείρηση κρίσεων. Είτε αυτές προέρχονται από ένα γεγονός που γίνεται και πρέπει να το φέρουμε κοντά στο κοινό, είτε δημιουργούνται από την ίδια την ανάρτηση. Η πεπατημένη που ακολουθείται είναι:

  • Γιατί 
  • Πώς
  • Παρακολούθηση
  • Αξιολόγηση

Μία καλή ενέργεια για να δούμε στην πράξη τα παραπάνω είναι να παρακολουθήσουμε τις αναρτήσεις από αεροπορικές εταιρείες και πώς χειρίζονται αυτές τις κρίσεις που προκύπτουν κατά καιρούς.

Σε γενικές γραμμές αυτή είναι η σύνοψη των όσων ειπώθηκαν. Οι συνάδελφοί μου ήταν το ίδιο διψασμένοι για γνώση όπως εγώ και πραγματικά ο χρόνος περνούσε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Χαίρομαι που υπάρχουν κι αυτού του είδους τα σεμινάρια που ανοίγουν το μυαλό και τους ορίζοντές μας.

Ποια είναι η άποψή σου;

2 σχόλια:

  1. Πολύ χρήσιμες οι απόψεις και η ενημέρωση Νατάσσα!
    Τα social media πλέον έχουν μπει στη ζωή μας για τα καλά. Βέβαια και με πολλούς αρνητικούς τρόπους και αυτό θέλει διαχείριση την οποία δεν έχουμε δυστυχώς.
    Το facebook δεν ξέρω, παρουσιάζει προφίλ πολλές φορές προβληματικό. Νίωθω το twitter να έχει μεγαλύτερη σοβαρότητα.
    Τέλος πάντων. Να είσαι καλά. Και σε ευχαριστούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήθελα να μοιραστώ την γνώση που αποκόμισα από το σεμινάριο με τους μπλογκοφίλους μου. Ήταν πολύ σημαντικά όσα έμαθα και ήθελα να περάσουν και στο κοινό

      Διαγραφή

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου