Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Γενική καθαριότητα και προετοιμασία για το Χειμώνα

Πλησιάζει ο Χειμώνας και η άσχημη περίοδος για όλες τις νοικοκυρές. Η ώρα της προετοιμασίας του χώρου μας για να υποδεχτούμε τη χειμερινή εποχή. Είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που χρειάζεται οργάνωση και συνέπεια στη λεπτομέρεια.

Πρώτα από όλα ψυχραιμία
Με το που σκέφτομαι ότι πρέπει να αναστατώσω όλο το σπίτι για να το καθαρίσω και να αλλάξω την εμφάνισή του, με πιάνει ένα άγχος τρελό. Όμως με αυτό δε θα καταφέρω να συγκεντρωθώ. Οπότε συνιστώ στον εαυτό μου και σε εσάς ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ. Μετά παίρνουμε χαρτί και μολύβι και οργανωνόμαστε.
Γενική καθαριότητα και προετοιμασία για το Χειμώνα

Καθαριότητα με πρόγραμμα
Για αρχή ξέθαψα όλα τα προγράμματα οργάνωσης που έχω φτιάξει ώστε να τα συμβουλευτώ. Έχω φτιάξει ένα πρόγραμμα για να σημειώσω σε γενικές γραμμές τα βασικά βήματα και μπορείτε να το βρείτε εδώ :
Πρόγραμμα γενικής καθαριότητας σπιτιού

Έχω συντάξει επίσης και έναν μόνιμο καθαρισμό του σπιτιού σε μηνιαία βάση και με αυτό το μπούσουλα σίγουρα μειώνεται η δουλειά της Γενικής καθαριότητας του σπιτιού. Αυτό το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ: Καθάρισμα σπιτιού με μηνιαίο πλάνο. Το πλάνο αυτό έχει μεγάλη επιτυχία και ανταπόκριση.

Διαίρει και βασίλευε
Όπως θα καταλάβατε εσείς που διαβάσατε τα δύο προγράμματα που έχω δώσει πιο πάνω κινούμαι ανά δωμάτιο. Έτσι ο χώρος είναι πιο μικρός και οι εργασίες λιγότερες κάθε φορά. Μετά τις 15 Οκτώβρη θα ξεκινήσω την τμηματική υλοποίηση της καθαριότητας. Δωμάτιο δωμάτιο είναι καλύτερα και η δουλειά θα γίνει πιο λεπτομερής.

Πέτα ότι δε χρησιμοποιείς πια
Πράγματα που έχουμε αλλά δεν τα χρησιμοποιούμε για αρκετό καιρό σημαίνει ότι μας είναι αχρείαστα απλώς. Οπότε τα πετάω και κάνω χώρο για άλλα πιο χρήσιμα. Πετάω συνήθως παιχνίδια σπασμένα, ρούχα που δε μας κάνουν πια, αντικείμενα που απλά γεμίζουν ένα χώρο που θα θελα να τοποθετήσω κάτι άλλο.

Δουλειά δουλειά δουλειά
Μετά το ξεκαθάρισμα απλά εφαρμόζω τον κανόνα καλύτερα σήμερα παρά αύριο. Ότι μπορώ να καθαρίσω σήμερα το κάνω και κάθε μέρα προχωράω και από λίγο. Αδειάζω όλες τις ντουλάπες, συρτάρια κτλ. Τα περνάω με ένα υγρό πανί με ειδικό απορρυπαντικό για την κάθε περίπτωση. Και καθάρισμα όλα τα έπιπλα γύρω γύρω. Κατεβάζω τα χειμερινά παπλώματα και ρούχα. Πλένω παράθυρα πόρτες δωματίου και πάτωμα. Στρώνω τα χειμερινά χαλιά. Πλένω τις κουρτίνες. Πάω στο επόμενο δωμάτιο. Και ξανά τα ίδια.

Το αποτέλεσμα δίνει την τελική ικανοποίηση
Και επιτέλους τελειώνω τις δουλειές κάποτε... Μετά από 2 με τρεις εβδομάδες δηλαδή σε χαλαρούς ρυθμούς. Αν έχω όρεξη σε μία με μιάμιση.

Έχω γράψει και με περισσότερες λεπτομέρειες πώς καθαρίζω το σπίτι για το Χειμώνα στο άρθρο μου με τίτλο Καθάρισμα σπιτιού για το Χειμώνα.

Σας άρεσε το άρθρο, έχετε να προσθέσετε κάτι;

8 σχόλια:

  1. Αχ τι μου θύμισες τώρα! Έχω ξεκινήσει ήδη και δε λέει να τελειώσει η γενική μου. Με το μωρό, τα πλυντήρια, τις καθημερινές δουλειές του σπιτιου, για μένα φέτος μοιάζει εφιάλτης η γενική μου. Πάω να διαβάσω τα λινκ που μας έδωσες. Φιλιά πολλά και καλή δύναμη στη γενική σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι κι εγώ πρέπει να αρχίσω και δεν ξέρω από που πάλι πώς περνάει ο καιρός, πότε πέρασε το καλοκαίρι ούτε που το κατάλαβα

      Διαγραφή
  2. Να ευχηθώ καλή δύναμη στη δύσκολη όντως αυτή δραστηριότητα. Και να πω Καλό Φθινόπωρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πω πω τι ήθελες και μου το θυμισες; Πάω να δω το οργανόγραμμά σου μπας και ανακουφίσω το άγχος που με πιάνει αλλά δεν το βλέπω!!
    Καλό σου κουράγιο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι όντως το καθάρισμα είναι μπελάς αλλά όσο πιο οργανωμένα το ξεκινήσεις τόσο πιο εύκολα το συνεχίζεις νομίζω

      Διαγραφή
  4. Μια χαρά είσαι. Ξεκίνησες νωρίς και ήδη πρέπει να έχεις μπει σε σειρά. Μπράβο και πάλι μπράβο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκίνησα με τα σχέδια ακόμα, δεν ξεκίνησα με τη δουλειά χαχαχα

      Διαγραφή

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου