Μπορεί να άργησα λίγο φέτος, αλλά το έφτιαξα τελικά το ημερολόγιο για το 2023 που περιέχει κάθε μήνα αναλυτικά.
Θα το κατεβάσετε εδώ: Ημερολόγιο 2023 ανά μήνα
δοκιμές προϊόντων, χειροτεχνίες, οργάνωση, σπίτι, ζωγραφιές, καθαριότητα, συνταγές, ταξίδια
Μπορεί να άργησα λίγο φέτος, αλλά το έφτιαξα τελικά το ημερολόγιο για το 2023 που περιέχει κάθε μήνα αναλυτικά.
Θα το κατεβάσετε εδώ: Ημερολόγιο 2023 ανά μήνα
Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και θέλουμε να φτιάχνουμε γλυκά για τα παιδιά και για να χαιρόμαστε. Έφτιαξα κι εγώ ένα κέικ χριστουγεννιάτικο. Δεν έβαλα φρούτα μέσα αν και του πάνε πάρα πολύ, γιατί η μικρή μου δεν τα τρώει. Η συνταγή είναι απλή και τα υλικά τα έχουμε σε κάθε σπίτι. Παρακάτω σας παραθέτω τη συνταγή που ακολούθησα.
Υλικά
2 κούπες τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
1 κούπα ζάχαρη
3 αβγά
1 κούπα λιωμένο βούτυρο (βιταμ έβαλα εγώ)
Χυμό από 1 πορτοκάλι
Ξύσμα πορτοκαλιού
Εκτέλεση
Τοποθετούμε τη ζάχαρη με τα αβγά σε ένα μπολ και χτυπάμε.
Προσθέτουμε το βούτυρο, το χυμό πορτοκάλι και το ξύσμα και ανακατεύουμε.
Βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε πάλι.
Βάζουμε αποξηραμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς ή σοκολάτα.
Βάζουμε τη ζύμη σε ταψάκια μικρά.
Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα για 30-35 λεπτά.
Έτοιμα!
Η γαλοπούλα στη γάστρα ψημένη σε σιγανή θερμοκρασία είναι ότι καλύτερο μπορείτε να φτιάξετε για τα Χριστούγεννα. Την έφτιαξα χρησιμοποιώντας πολλά μπαχαρικά και φρούτα και έγινε ονειρεμένη. Δείτε παρακάτω πώς έκανα τη δική μου γαλοπούλα.
Υλικά
Για το μαρινάρισμα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι αλάτι
Νερό
Για τη γέμιση
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι
200 γραμμ ρύζι
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
1/2 κουτ γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
100 γραμμ κράνμπερις ( ή σταφίδες)
100 γραμμ βούτυρο
1 ποτηράκι κρασί
1 κύβο ζωμός κοτόπουλου
Για το ψήσιμο της γαλοπούλας
1 μικρή γαλοπούλα (3 κιλά η δική μου)
4 πορτοκάλια χυμό
2 λεμόνια χυμό
100 γραμμ βούτυρο (βιτάμ)
Αλάτι
Πιπέρι
Προετοιμασία
Μαρινάρισμα
Την προηγούμενη ημέρα μαρινάρουμε τη γαλοπούλα. Τη βγάζουμε από την ψύξη ή την κατάψυξη και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε όλο το βράδυ.
Γέμιση
Την προηγούμενη νύχτα φτιάχνουμε και τη γέμιση ώστε να είναι κρύα όταν τη βάλουμε στη γαλοπούλα την επόμενη μέρα.
Σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι να πάρουν χρώμα με το βούτυρο.
Ρίχνουμε το κρασί τα μπαχαρικά και το ρύζι.
Προσθέτουμε και τον κύβο κοτόπουλου με λίγο νερό.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το νερό και μετά βγάζουμε από το μάτι.
Ψήσιμο γαλοπούλας
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα. Την αφήνουμε να στραγγίξει και μετά βάζουμε τη γέμιση που φτιάξαμε την προηγούμενη μέρα.
Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τη γαλοπούλα στη γάστρα.
Αναμιγνύουμε το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι και το βούτυρο και αλείφουμε τη γαλοπούλα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα, τη βάζουμε στο φούρνο και κρατάμε για 10' τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και δεν ανοίγουμε το φούρνο για 2 ώρες.
Ανοίγουμε στις 2 ώρες και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι, λεμόνι και βούτυρο.
Αφήνουμε για άλλη μισή ώρα σκεπασμένη και μετά ανοίγουμε το φούρνο και αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας.
Αφήνουμε για μισή ώρα να πάρει χρώμα η γαλοπούλα.
Σε μισή ώρα έτοιμη η γαλοπούλα μας
Καλοφάγωτη.
Τα μπισκότα βουτύρου είναι από τα αγαπημένα της κόρης μου, γι αυτό φτιάχνουμε σίγουρα μέσα στο Δεκέμβριο για τις γιορτινές μέρες και όχι μόνο. Αυτή τη φορά κάναμε μία συνταγή που την είδε η κόρη μου στο διαδίκτυο. Εγώ βρήκα τα υλικά που τα έχουμε όλες στο σπίτι, και η Βαλεντίνα έβαλε την τέχνη.
Υλικά
250 γραμμ Βούτυρο (λιωμένο)
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 αβγά
1/2 κιλό αλεύρι
1 κουταλιά σούπας βανίλια
Παρασκευή
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, αφού το λιώσουμε σε χαμηλή θερμοκρασία, και τη βανίλια. /Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Προσθέτουμε στο μπολ τα 2 αβγά. Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να γίνει ένα μαλακό ζυμάρι.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο για μια ώρα να σφίξει.
Βγάζουμε από το ψυγείο και αλευρώνουμε τον πάγκο για να το ανοίξουμε και να φτιάξουμε μπισκότα με κουπάτ. Εμείς τα κάναμε με πάχος 5-6 χιλιοστών.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου στην πάνω κάτω αντίσταση για 15 λεπτά.
και με τρουφάκια πολύχρωμα από επάνω
Έτοιμα!
Μην τα βλέπετε μαλακά. Όταν κρυώσουν θα σκληρύνουν.
Μετά την τυρόπιτα χωρίς φύλλο το ψαξα κι άλλο και βρήκα μια πιο πλήρη συνταγή. Την τεμπελοτυρόπιτα. Δοκίμασα να την φτιάξω κι έμεινα παραπάνω από ευχαριστημένη. Είναι για 4-5 άτομα και γίνεται σε ένα μικρό ταψάκι. Επίσης, φουσκώνει πολύ και είναι εύγεστη κι ας μην έχω προσθέσει καθόλου αλάτι.
Υλικά
1 γιαούρτι 200 γραμμάρια
3 αυγά
100 γραμμάρια ελαιόλαδο
2 φλυτζάνια αλεύρι
2 κουτάλια γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 φλυτζάνια τσαγιού γάλα
λίγο φέτα θρυματισμένη
λίγο κίτρινο τυρί τριμμένο
λίγο πιπέρι
Προετοιμασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το γάλα και το γιαούρτι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
Τέλος, προσθέτουμε τη φέτα και το κίτρινο τυρί που έχουμε τρίψει.
Τοποθετούμε σε ένα μικρό κυκλικό ταψάκι.
Ψήνουμε στη μεσαία σχάρα μέχρι να ροδίσει για 40 περίπου λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει.
Κόβουμε και σερβίρουμε.
Καλή σας όρεξη!
Δοκίμασα μία νέα συνταγή για σοκολάτα. Είναι εύκολη γρήγορη και πολύ νόστιμη. Τα υλικά για να τη φτιάξετε υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Απλά και υγιεινά.
Υλικά
1 κούπα γάλα
1 κουτ σούπας κακάο
1 κουτ σούπας μέλι
1 βανίλια ή λίγη κανέλα
Προετοιμασία
Τοποθετήστε σε ένα κατσαρολάκι το γάλα, το κακάο, το μέλι και το αρωματικό.
Το βάζετε στο μάτι.
Ανακατεύετε ενώ ψήνεται.
Πριν πάρει βράση το κατεβάζετε.
Καλή σας απόλαυση!
Είχα τυρί φέτα και αυγά που ήταν κοντά στο να λήξουν και αποφάσισα να κάνω κάτι να τα χρησιμοποιήσω. Πήρα λοιπόν και διάβασα συνταγές για να τα φτιάξω. Τα τηγανόψωμα μου φάνηκαν καλή ιδέα, αλλά δεν ήθελα να τα κάνω τηγανητά. Οπότε έκανα όλη τη διαδικασία και τα έψησα στο φούρνο. Δες πως μπορείς να τα κάνεις κι εσύ.
Υλικά
Για τη γέμιση
Προετοιμασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη και το λάδι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι και ρίχνουμε και το αλάτι.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια εύπλαστη ζύμη.Τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε για ξεκούραση 20 λεπτά.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια των 60 γραμμαρίων το καθένα.
Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί και το διαλύουμε με ένα πιρούνι, το αυγό και το πιπέρι.
Παίρνουμε το κάθε κομμάτι ζύμης και το ανοίγουμε με τα χέρια μας.
Προσθέτουμε τη γέμιση και κλείνουμε καλά τη ζύμη.
Τα φτιάχνουμε όλα με τον ίδιο τρόπο και τα αφήνουμε άλλα 20 λεπτά για ξεκούραση.
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί πάνω σε μια λαδόκολλα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στην πάνω - κάτω αντίσταση για 30 λεπτά.
Έτοιμα τα τηγανόψωμά μας !
Εδώ και περίπου έναν χρόνο προσπαθώ με δίαιτα αμφιβόλου προσήλωσης να χάσω κιλά. Από πέρσι το Σεπτέμβριο έχασα 2 κιλά στο σύνολο και τώρα είμαι 65. Βέβαια όλο το καλοκαίρι το αφιέρωσα στο περπάτημα και έτσι τα κιλά μοιράστηκαν σε όλο το σώμα. Το λίπος είναι ορατό μόνο στο μέρος της κοιλιάς. Στα μεγέθη ρούχων όμως μια είμαι στο medium και μια στο large.
Χρειάζεται θέληση για να χάσω τα υπόλοιπα 5 κιλά που μου έχουν μείνει. Το μεγαλύτερό μου πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω τι να φάω όσο είμαι στη δουλειά. Θα ήθελα να μου προτείνετε εσείς κάποιους τρόπους να γεμίζω το στομάχι μου χωρίς να παχύνω. Αυτά που διαλέγω εγώ είναι σίγουρα το γιαουρτάκι μου το πρωί, που η διαιτολόγος μου είπε με δημητριακά όμως εγώ δεν τα προσθέτω κι έτσι πεινάω νωρίς. Για δεκατιανό τρώω κριτσίνια. Όμως εκεί το παρακάνω. Θα θελα να μπορούσα να τρωγα για δεκατιανό ή πιο μετά ένα σάντουιτς. Αλλά στις 3 το μεσημέρι που φτάνω σπίτι θα ξαναφάω, το μεσημεριανό.
Γενικά θέλει πολύ υπομονή και θέληση για να χάσεις κιλά. Και οι δίαιτες που κρατάνε χρόνια ατονούν τη θέληση για αυτές.
Σήμερα ας πούμε πήρα και έφαγα στις 12 η ώρα ένα ροξάκι. Τεράστιο λάθος. Χθες το βράδυ έφαγα γαριδάκια. Όλα αυτά εντελώς γεμάτα με λίπη. Όμως ήθελα κάπου να ξεσπάσω. Έχω σιχαθεί τις δίαιτες. Θέλω να τρώω και να μη βάζω κιλά, όπως όταν ήμουν νεότερη.
Θα κάνω μία έρευνα ακόμα για πρωινά και δεκατιανά να δω τι μπορώ να τρώω ώστε να μου αρέσει και να μη μου προσθέτει θερμίδες. Όσοι είστε στην ίδια κατάσταση με μένα και έχετε λύσεις κάντε ένα σχόλιο να πάρουμε θάρρος για να συνεχίσουμε.
Τον Φεβρουάριο του 2022 αρρωστήσαμε από κορονοϊό. Όλοι ανακάμψαμε αλλά η μητέρα μου έπαθε πνευμονία. Νοσηλεύτηκε για τουλάχιστον 1,5 μήνα. Δε μπόρεσε να σηκωθεί όταν τελείωσε η νοσηλεία της κι έτσι για άλλους 3,5 μήνες ήταν κλινήρης. Στις 14 Ιουλίου του 2022 το πρωί ξεψύχησε.
Ήταν μία γυναίκα παλαιάς κοπής. Δεν είχε φίλους δεν έβγαινε στα καφέ και στα αναψυκτήρια. Δούλευε σκληρά στο σπίτι και στα χωράφια στα νιάτα της. Δεν της άρεζε να κάθεται πάντα έκανε κάτι. Έφτιαξε εργόχειρα και ότι αλλαγές στο σπίτι ήταν δικό της δημιούργημα.Μας αγαπούσε και μας έβαζε πάνω από το κάθε τι άλλο. Εμείς οι δύο εναπομείναντες κόρες προσπαθήσαμε να την επαναφέρουμε όσο ήταν στο κρεβάτι. Δεν τα καταφέραμε δυστυχώς.
Το 2020 ο κορονοϊός πήρε τον αδερφό μου. Η μητέρα μου είχε στεναχωρηθεί πάρα πολύ. Της έκαμψε το ηθικό της αυτό. Πιστεύω είναι ένας από τους λόγους που δεν κατάφερε να ορθοποδήσει ξανά.
Καθημερινά μας λείπουν και οι δύο. Όμως η μάνα μου είναι ένα κομμάτι που αποκολλήθηκε από πάνω μου στην κυριολεξία. Ο πόνος είναι πολύς. Ήθελα να γράψω κάτι για αυτήν για να με βοηθήσει να συνεχίσω.
Δεν έγραψα τελικά όλα αυτά που σκέφτομαι. Όμως σίγουρα αισθάνομαι λίγο πιο ελαφριά.
Αντίο μανούλα.
Φέτος το καλοκαίρι θέλησα να ανανεώσω την κουζίνα μου με καινούργιο τραπεζομάντηλο, ριχτάρι για τον καναπέ και πρόσθεσα και ένα χαλί που ήθελα τόσο. Το σετ με τα τραπεζομάντηλα είναι από τη Gofis. Το ριχτάρι είναι από τη Nef nef και το χαλί είναι από ένα κατάστημα στη γειτονιά μου στην Καλαμαριά.
Ήταν η πιο φτηνή ανανέωση που θα μπορούσα να κάνω στο χώρο και να δώσω μία νότα άνοιξης και καλοκαιριού.
Εδώ και καιρό ήθελα να πάρω ένα τραπεζάκι για το σαλόνι μου. Έψαχνα κάτι με φυσικό μασίφ ξύλο που να μην έχει όμως βαθιά νερά. Βρήκα ένα πολύ καλό κομμάτι και θα σας το δείξω σήμερα. Είναι ένα τραπέζι σε απλό στυλ δεν είναι πολύ βαρύ και γέμισε όμορφα το σαλόνι μου.
Το τραπέζι στο σαλόνι το χρησιμοποιώ για πολλά πράγματα όπως για να έχω και το laptop μου εκεί. Οπότε ήθελα να είναι κάπως μεγάλο και τα πόδια του να είναι ίσια για να χωρέσει και ο δικτυακός μου εκτυπωτής.
Έκανα ένα ρολό κοτόπουλο με πορτοκάλι μούρλια. Ακολούθησα κατά γράμμα την παρακάτω συνταγή. Έγινε εξαίσιο και μυρωδάτο.
Υλικά
1 ρολό κοτόπουλο γεμιστό
1 κύβο κνορ κοτόπουλο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
2 πορτοκάλια το χυμό τους
2 κουταλιές του γλυκού μουστάρδα
2 κουταλιές του γλυκού μέλι
1 ποτήρι λευκό κρασί (μοσχάτο)
1/2 συσκευασία πατάτες μπέιμπι
1/2 φλυτζάνι λάδι
1 κουταλιά γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
Εκτέλεση
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά που είναι το ξύσμα από το πορτοκάλι, το χυμό πορτοκάλι, τη μουστάρδα, το μέλι, το κρασί, το λάδι, αλάτι, πιπέρι.
Προσθέτουμε τις πατάτες μέσα στο μείγμα που φτιάξαμε. Τις βάζουμε στο ταψί.
Ανοίγουμε το ρολό το βάζουμε κι αυτό στο ταψί.
Ρίχνουμε από πάνω του το μείγμα που έχει περισσέψει.
Κλείνουμε τη γάστρα.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στην πάνω κάτω αντίσταση για μιάμιση ώρα.
Ανοίγουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλη μία ώρα.
Έτοιμο και θα μυρίζει φανταστικά!
Το 2021 ήταν μία χρονιά με πολύ εγκλεισμό στα σπίτια μας. Έτσι για να περάσει η ώρα κάναμε πολλά εξ ού και δοκιμάσαμε και νέες συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Η δασκάλα στο σχολείο μας έδωσε τη συνταγή για τα Λαζαράκια κι εγώ με την κόρη μου αποφασίσαμε να τη φτιάξουμε. Με πολύ εργασία και αγνά υλικά φτιάξαμε λοιπόν τα πρώτα μας Λαζαράκια. Δεν τα κάναμε μικρά όπως κάνουν όλοι αλλά έγιναν 8 πολύ νόστιμα ψωμάκια.
Υλικά
Γέμιση
Παρασκευή
Σε ένα μπωλ βάζουμε λίγο χλιαρό νερό, τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε μέχρι να να διαλυθεί εντελώς η μαγιά.
Αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά πλην της γέμισης. Ανακατεύουμε καλά να γίνει το ζυμάρι μας έτοιμο για ζύμωμα.
Σκεπάζουμε και αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 30 λεπτά και να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου στον αέρα.
Αφού περάσει το μισάωρο ανοίγουμε το ζυμάρι.
Φτιάχνουμε τα Λαζαράκια (όσα μας βγουν ανάλογα το μέγεθος του ζυμαριού που θα κόψουμε). Φτιάχνουμε τα χεράκια τους και στο τέλος προσθέτουμε τα γαρίφαλα για τα μάτια τους.
Μεταφέρουμε τα Λαζαράκια σε ένα ταψί που έχουμε βάλει πιο πριν λαδόκολλά και ψήνουμε για 30 λεπτά.
Σερβίρουμε.