Η γαλοπούλα στη γάστρα ψημένη σε σιγανή θερμοκρασία είναι ότι καλύτερο μπορείτε να φτιάξετε για τα Χριστούγεννα. Την έφτιαξα χρησιμοποιώντας πολλά μπαχαρικά και φρούτα και έγινε ονειρεμένη. Δείτε παρακάτω πώς έκανα τη δική μου γαλοπούλα.
Υλικά
Για το μαρινάρισμα
1/2 φλυτζάνι ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι αλάτι
Νερό
Για τη γέμιση
1/2 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος
1 κρεμμύδι
200 γραμμ ρύζι
2 κουταλιές σούπας κουκουνάρι
1/2 κουτ γλυκού κανέλα
1/2 κουταλιά γλυκού αλάτι
1/2 κουταλιά γλυκού πιπέρι
100 γραμμ κράνμπερις ( ή σταφίδες)
100 γραμμ βούτυρο
1 ποτηράκι κρασί
1 κύβο ζωμός κοτόπουλου
Για το ψήσιμο της γαλοπούλας
1 μικρή γαλοπούλα (3 κιλά η δική μου)
4 πορτοκάλια χυμό
2 λεμόνια χυμό
100 γραμμ βούτυρο (βιτάμ)
Αλάτι
Πιπέρι
Προετοιμασία
Μαρινάρισμα
Την προηγούμενη ημέρα μαρινάρουμε τη γαλοπούλα. Τη βγάζουμε από την ψύξη ή την κατάψυξη και τη βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο με νερό.
Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη και αφήνουμε όλο το βράδυ.
Γέμιση
Την προηγούμενη νύχτα φτιάχνουμε και τη γέμιση ώστε να είναι κρύα όταν τη βάλουμε στη γαλοπούλα την επόμενη μέρα.
Σοτάρουμε τον κιμά με το κρεμμύδι να πάρουν χρώμα με το βούτυρο.
Ρίχνουμε το κρασί τα μπαχαρικά και το ρύζι.
Προσθέτουμε και τον κύβο κοτόπουλου με λίγο νερό.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το νερό και μετά βγάζουμε από το μάτι.
Ψήσιμο γαλοπούλας
Την επόμενη μέρα βγάζουμε τη γαλοπούλα από τη μαρινάδα. Την αφήνουμε να στραγγίξει και μετά βάζουμε τη γέμιση που φτιάξαμε την προηγούμενη μέρα.
Προθερμένουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε τη γαλοπούλα στη γάστρα.
Αναμιγνύουμε το χυμό πορτοκάλι, το χυμό λεμόνι και το βούτυρο και αλείφουμε τη γαλοπούλα.
Σκεπάζουμε τη γάστρα, τη βάζουμε στο φούρνο και κρατάμε για 10' τη θερμοκρασία στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Μετά χαμηλώνουμε στους 180 βαθμούς και δεν ανοίγουμε το φούρνο για 2 ώρες.
Ανοίγουμε στις 2 ώρες και προσθέτουμε τον υπόλοιπο χυμό πορτοκάλι, λεμόνι και βούτυρο.
Αφήνουμε για άλλη μισή ώρα σκεπασμένη και μετά ανοίγουμε το φούρνο και αφαιρούμε το καπάκι της γάστρας.
Αφήνουμε για μισή ώρα να πάρει χρώμα η γαλοπούλα.
Σε μισή ώρα έτοιμη η γαλοπούλα μας
Καλοφάγωτη.