Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

Πώς φτιάχνουμε έναν ετήσιο προϋπολογισμό (πλάνο)

Κάθε μήνα αντιμετωπίζω το ίδιο πρόβλημα, τα χρήματα δε φτάνουν για όλες τις ημέρες του μήνα. Δυστυχώς όλοι έχουμε υποστεί μειώσεις στο μισθό μας, άλλοι έχουν χάσει και τη δουλειά τους. Χρειάζεται να έχουμε αυστηρούς προϋπολογισμούς για να μην πέφτουμε έξω ειδικά εμείς που έχουμε παιδιά που εξαρτώνται από εμάς.

Αν μία οικογένεια έχει έσοδα πχ 2000 ευρώ το μήνα, πώς μπορεί να πληρώσει, για τα έξοδα σπιτιού, το φαγητό, τις ασφάλειες, έξοδα υγείας, δάνεια, φόρους χωρίς να μένει από ρευστό; Δεν μπορούμε να ξοδεύουμε παραπάνω από όσα βγάζουμε για να επιβιώσουμε.
Πώς φτιάχνουμε έναν ετήσιο προϋπολογισμό (πλάνο)

Τι μπορούμε να κάνουμε; Μπορούμε να κάνουμε τα παρακάτω:

  • Βρες τους ετήσιους φόρους που έχεις να πληρώσεις. Κάνε τη φορολογική σου δήλωση στο taxisnet για να σου δείξει πόσα έχεις να πληρώσεις ή να λάβεις από την εφορία, στο τέλος κάθε έτους ανακοινώνουν και τους φόρους για το επόμενο έτος, όπως πχ είναι ο ΕΝΦΙΑ και ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας για όσους εμπίπτουν σε αυτούς τους φόρους.
  • Διάλεξε ένα πλάνο προϋπολογισμού. Φτιάξε ένα πλάνο που καλύπτει τις ανάγκες σου. Έχω φτιάξει ένα πλάνο για τις δικές μου ανάγκες.  Θα βρείτε το πλάνο που έχω φτιάξει εδώ.
  • Σημείωνε την πρόοδό σου. Σημείωνε κάθε μήνα τα πραγματικά ποσά που πληρώνεις ώστε να έχεις ενημερωμένο το πλάνο σου.
  • Ετοιμάσου για την επιτυχία. Να βάζεις στην άκρη κάποια χρήματα ώστε να προλαμβάνεις έκτακτα έξοδα. Και άσε επίσης, λίγα χρήματα για διασκέδαση. 

Ο προϋπολογισμός είναι ένα πλάνο για κάθε ευρώ που έχεις. Δεν είναι μαγικός, αλλά δίνει περισσότερη οικονομική ελευθερία και μια ζωή με λιγότερο στρες. Κατέβασε το excel του πλάνου με τον προϋπολογισμό εδώ:
Οργάνωση προϋπολογισμού

Προσπάθησα στο πλάνο Οργάνωση Προϋπολογισμού ώστε να μη λείπουν τα κυριότερα τουλάχιστον στοιχεία. Υπάρχουν δύο κυρίως μέρη τα Έσοδα και τα Έξοδα,  το οποία στη συνέχεια χωρίζονται σε υποκατηγορίες. Βάζετε τα ποσά στην αντίστοιχη κατηγορία και μήνα και δημιουργούνται τα επιμέρους σύνολα και το γενικό σύνολο.

Βέβαια πρέπει να καταλάβουμε το εξής. Το πλάνο και μόνο, για να φτιάχνουμε τον προϋπολογισμό των εσόδων και εξόδων μας, δεν φτάνει αν δεν κάνουμε και λίγη οικονομία. Φυσικά με τις μειώσεις που όλοι έχουμε υποστεί η οικονομία πλέον είναι από πράγματα που επίσης χρειαζόμαστε και όχι από τα περιττά. Με λίγη υπομονή και επιμονή θα πετύχετε το στόχο να ξοδεύετε λιγότερα.

Πείτε μου αν έχετε να προσθέσετε κάτι στο πλάνο που έχω φτιάξει και αν χρειάζεται κάτι αλλαγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάνε κι εσύ ένα σχόλιο και πες μου την άποψή σου